Jobba utomlands – Guiden till att jobba och bo utomlands!

Det finns goda möjligheter för svenskar att jobba utomlands, speciellt på Malta. Svenskarnas goda kunskaper i både engelska och svenska, samt deras goda rykte, är attraktiva egenskaper för lokala, såväl som svenska, bolag i utlandet. Vi guidar dig rätt för att du ska hitta ett riktigt bra arbete utomlands!

Vi på WorkinEU specialiserar oss främst på att guida ungdomar och studenter som vill hitta ett jobb direkt efter gymnasiet, göra uppehåll i sina studier, eller som för gott bestämt sig för att påbörja sitt arbetsliv för gott, utan utbildning samt med eller utan relevanta erfarenheter.

Inte sällan väljer yngre, ungdomar och studenter, att förena nytta med nöje genom att jobba utomlands under allt från sex månader till ett eller fler år. Att arbeta utomlands är ett bra sätt att uppleva nya kulturer, få perspektiv på sitt liv, hitta nya vänner för livet och få erfarenhet och referenser. Varför inte passa på att samtidigt lära sig engelska eller ett annat språk på plats, när du ändå är där?

Läs mer: hitta jobb utomlands utan utbildning eller erfarenhet

Vanliga svenska jobb på Malta och utomlands – för ungdomar, studenter och vuxna

Svenskar hittar lätt jobb utomlands, speciellt på Malta och Spanien. Vanliga jobb för svenskar utomlands, speciellt för ungdomar men även vuxna, är bl.a.:

  • Online-casinon (vanligt jobb på Malta)
  • Callcenters: telefonförsäljare, kundtjänst (extra vanligt jobb för svenskar på Malta och Spanien)
  • Turism: reseledare, hotell, caféer, restauranger, barer/nattklubbar, inkastare, bartender m.fl., (vanligt jobb för svenskar runt om i hela medelhavet)
  • Skola: Lärare i svenska och i svenska skolor
  • Barnskötare/Au-pair

Lediga jobb utomlands

Det finns två strategier för att hitta jobb utomlands.

Vissa är öppna för ett års äventyr och åker ner utan ett jobb klart. Därefter följer någon veckas jakt väl på plats, där man kan gå runt och knacka på butiker, hotell och caféer/barer för att se om ett behov finns eller ej.

Andra söker jobb från Sverige. Några populära jobbsajter är:

Att hitta nytt boende utomlands.

Grattis! Du har just fått ett jobberbjudande som du tackat ja till och det är nu dags för att tänka på de praktiska detaljerna inför flyttlasset ner till de varmare breddgraderna. Där kommer du få uppleva en ny spännande kultur, få vänner för livet, sola och bada samtidigt som du tjänar ihop pengar och får arbetslivserfarenhet.

Hur hittar man då boende lättast? Som med allt annat kan det kännas som en omöjlig uppgift innan man börjar, men brukar alltid lösa sig efter en kort tids sökande.

Den universella regeln är som alltid: Googla och sök efter relevanta Facebookgrupper medan du är i Sverige. Ofta finns det grupper för svenskar som hjälps åt, så som ”maltasvenskar”, ”svenskar på malta”, ”svenskar i barcelona” osv. där du kan få värdefulla tips från svenskar som har varit i samma sits som du nu är i.

Har du egna tips till andra som läser detta? Lämna en kommentar här!

Om du inte lyckas hitta ett boende innan avfärden till ditt nya land – packa lätt, åk gärna ner någon dag innan jobbet börjar, och räkna med att bo på hotell/vandrarhem/AirBnB någon vecka. Sökandet är alltid enklare väl på plats, när du lär känna nya personer.

Arbetskollegor och arbetsgivare kan ofta hjälpa till. Ofta går man ihop med andra nyanlända i behov av bostad för att söka efter något större tillsammans. Det finns garanterat någon annan person i samma sits som gärna kan tänka sig att leta efter något tillsammans. Då går det ofta fort att hitta något. Observera att vissa arbetsgivare erbjuder boende under den första tiden till alla nyanställda för att underlätta flytten.

Är du på jakt efter bostad, eller söker andra att leta med? Lämna en efterlysning här 🙂

Svenskar, och skandinaver, har en ganska unik boendekultur, jämfört med resten av världen. Inte minst södra Europa. Två viktiga skillnader är: 1) Delat boende är väldigt vanligt och 2) lägenheten är till för att sova i, livet levs utanför lägenheten.

Det är egentligen bara i Skandinavien där det är mer eller mindre standard att ha en egen lägenhet. I resten av Europa så är det extremt vanligt att flera vänner delar en större lägenhet. Det blir inte bara mer kostnadseffektivt, men även mycket roligare!

Boendestandarden är ofta något enklare än i Sverige. Såväl i själva lägenheten som inredningen. Då vädret ofta är mer gynnsamt utomhus än i Sverige så levs livet utanför lägenheten till en större grad än i Sverige. Detta leder till att man brukar lägenheten till att sova i, och minskar behovet av dyr inredning och hög boendekvalitet.

1 reaktion på ”Jobba utomlands – Guiden till att jobba och bo utomlands!”

  1. Pingback: Få jobb utan utbildning och erfarenhet! - WorkinEU

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *