Guide: Flytta till Malta! 4 anledningar varför + praktiska tips!

Varför ska man flytta till Malta?

Ska du flytta till Malta? Malta har blivit ett mycket populärt land att flytta till för svenskar – av flera anledningar! I denna artikel listar vi vanliga anledningar till att flytta till Malta, samt vad du ska tänka på innan, och efter, din flytt till Malta. Som tur är är det relativt enkelt för oss EU-medborgare! 🙂

1. Klimatet på Malta – Långa varma somrar och korta milda vintrar.

Med en sommar som sträcker sig från mars till november, kan maltasvenskarna njuta av en sommar som är närmre nio (!) månader lång. Sommaren är lång, solig och knappt ett moln eller regn alls. Speciellt gäller detta under högsommaren (mellan juli – augusti) då dagstemperaturen stadigt ligger över 30°C med havstemperatur runt 25°C. Vintern är kort och mild med dagstemperaturer runt 15°C. Totalt har Malta hela 300 soldagar per år.

Ganska lockande för oss svenskar, eller vad säger du?

MALTA Vädret just nu

2. ”Mela Mela” – Att leva och bo på Malta är spontant, stressfritt och kul!

Uttrycket ”mela mela” är något som genomsyrar livet på Malta. Inte helt olikt andra medelhavsländer är livet här mer rofyllt, spontant och mindre uppstyrt än i Sverige. ”Mela mela” syftar just till att allt kommer bli bra och lösa sig, sluta oroa dig! Stressa inte, sola, bada och ta det lugnt – det är melodin på Malta.

Inte helt dumt för att få perspektiv på livet? Lämna gärna din åsikt här!

3. Alla förstår engelska, du kan lätt hitta nya vänner och göra dig förstådd bland lokalbefolkningen på Malta

Då Malta var en brittisk koloni ända in på 60/70-talet är engelska ett officiellt språk och något som de allra flesta kan tala och förstå. Lägg därtill till att Malta är en smältdegel för flertalet europeiska nationaliteter, inte minst för oss svenskar. Det är alltså inga problem att ta sitt pick och pack och åka ner till Malta. Svenska, men framför allt, engelska kommer fungera utmärkt i ditt dagliga liv, så väl på jobbet som socialt.

Räkna med att snabbt komma in i ditt nya liv på Malta!

4. Pengarna räcker längre på Malta!

Det mesta är billigare på Malta från början. Lägg därtill den lägre skatten, så kommer du märka att pengarna räcker längre. Jobba mindre eller spendera mer på roliga aktiviteter, valet är ditt!

Ni som bor på Malta och har kostnadsexempel att dela med er av, hjälp de andra som läser denna artikel genom att lämna ett inlägg här!

Innan du flyttar till Malta

Anmäl flytten till Skatteverket, om du stannar mer än 12 månader.

Om du planerar att bo och jobba på Malta längre än 12 månader, ska du anmäla din flytt från Sverige till Skatteverket, som då kommer skriva ut dig ur folkbokföringen. Detta är en väldigt enkel procedur. Allt du behöver göra är att fylla i denna blankett, och skicka in till ditt lokala skattekontor (i Sverige). Om du flyttar i Malta ska du uppdatera din adress till Skatteverket här, eller om du vill anmäla en särskild postadress medans du är utomlands, ex. dina föräldrar.

Adressändring i Sverige

Oavsett om du ska stanna en kortare eller längre tid i utlandet, och oavsett om du har skickat in flyttanmälan till Skatteverket, så kan det vara en poäng att göra en vanlig adressändring för posten från din gamla adress till någon som kan ta hand om din inkommande post här i Sverige, ex. föräldrar eller goda vänner.

Försäkringar, bidrag och sjukvård

När/om du skriver ut dig från folkbokföringen kan detta påverka dina försäkringar och din rätt till sjukvård och vissa bidrag i Sverige. Kolla upp dina försäkringar och uppdatera om så krävs. Kolla även med Försäkringskassan vad som gäller för dig och din situation, eller läs mer här hos Försäkringskassan.

Oroa dig inte, Maltas sjukvård är högt beaktat i fall oturen skulle vara framme!

Det är alltid en bra idé att beställa ett EU-kort (europeiskt sjukförsäkringskort) från Försäkringskassan.

Besök även Vaccinationsguiden.se för att se vilka aktuella vaccinationsrekommendationer som finns för Malta. När vi skriver denna artikel (30 juni 2019) rekommenderas att ”Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna ses över.” samt att ”vissa riskgrupper dessutom ska förbättra sitt vaccin mot hepatit B och meningokocker”.

Registrera dig på Malta

Skaffa ett maltesiskt ID-kort.

EU-medborgare har rätt att vistas i samtliga EU länder utan tillstånd i upp till 3 månader. Därefter har man fortsatt rätt att fortsätta sin vistelse i landet, givet att man kan försörja sig. Värdlandet har även rätt att kräva att man registrerar sig hos lokala myndigheter i detta fall. När du flyttar till Malta, har du säkerligen för avsikt att stanna längre än 3 månader och bör således skaffa ett maltesiskt ID-kort/eResidence Card, som du får i samband med din registrering.

Längst ut på Vallettas spets ligger S:t Elmo’s Sq, där du även finner The Dept. of Citizenship and Expatriate Affairs inne i Evans Building. Ingen tid behöver bokas, du går helt enkelt dit när du har tid och lämnar in din ansökan. Avsätt en förmiddag till detta.

I grund och botten behöver du fylla i, skriva ut, och ta med detta formulär, Form ID 10.

Ta även med ditt pass, personbevis från Skatteverket (på engelska) och hyreskontrakt. I vissa fall kan något mer behövas, men du kommer då får information om detta, samt eventuellt andra formulär, på plats. Det finns egentligen inget som kan gå fel.

Läs mer om att skaffa ett maltesiskt-ID, och se kontaktuppgifter, hos Identity Malta som är den lokala myndigheten.

Skaffa Social Security Number (SSN) och skattskriv dig

Lättast kan ovan sammanfattas som att arbetsgivaren vanligen hjälper och guidar dig genom ovan.

Har du egna erfarenheter av att flytta till Malta? Lämna gärna feedback och tips här!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *