Att bo på Malta! – Guide: Så hittar du ditt boende.

Vänta med att leta efter boende till dess att din avfärd ner mot Malta är spikad! Det är till och med ofta enklast att hitta boendet när du väl är på plats, så åk gärna ner till Malta någon vecka innan du börjar ditt arbete för att lösa de sista detaljerna, inklusive boendet på Malta.

Det har blivit allt svårare att hitta ett bra och prisvärt boende på Malta, även om det fortfarande är billigare och enklare än att hitta boende i ex. Stockholm. Alla hittar ett lämpligt boende relativt omgående, när de väl är på plats.

 • Attard – Överklassområde, centralt på Ön, ca 12 km från Valetta.
 • Balzan – Vanligt bland övre-/medelklass familjer, ca 9km från Valetta.
 • Floriana – Finansiellt center på Malta, väldigt centralt i Valettaområdet.
 • Gozo, Xagħra – En ö norr om huvudön
 • Lija – Överklassområde, ca 10 km från Valletta.
 • Luqa – Nära flygplatsen, kontor.
 • Msida – Centralt beläget mellan Valetta och Sliema
 • Naxxar – Ligger mellan St Pauls Bay och Valettaregionen
 • Sliema – Bra nattliv och centralt beläget, vanligt bland svenskar.
 • St Julians – Bra nattliv och centralt beläget, vanligt bland svenskar.
 • St Paul’s bay / Qawra – Maltas norra spets
 • Swatar – I Vallettas storstadsområde
 • Swieqi – Ligger ”bakom” St Julians
 • Valletta – Huvudstaden på Malta, hopväxt med b.la. S:t Paul’s Bay, Sliema och S:t Julians.

Av dessa är St Julians och Sliema vanligast bland svenskar. Bor du på Malta? Vilka områden kan du tipsa om?

Tips i ditt sökande efter boende på Malta.

Arbetsgivare hjälper ofta till, i alla fall den första tiden. Denna hjälp kan bestå i ett ”relocation package” där de ger ekonomiskt stöd till hyra den första tiden, de hjälper dig ordna med en lägenhet permanent eller temporärt, eller kan koppla ihop dig med folk som lämnar ön och vill överlåta sina kontrakt.

Det är alltid lättare att hitta bostad på plats! Detta eftersom det ofta går snabbt och du kan tvingas bestämma dig över dagen och du vill då gärna ha sett lägenheten innan. Håll koll på lokala sajter och Facebookgrupper dagligen när du är på plats!

Hitta något temporärt till en början. Om möjligt, hyr kortsiktigt i början. Det är alltid lättare att veta vilket område som passar dig efter du bott på Malta ett par veckor eller månader. Dumt att fastna i ett område som inte är helt rätt för dig. Oroa dig inte, det är hög omsättning på lägenheter på ön så det kommer alltid en chans att bo där just du vill!

El och vatten tillkommer utöver hyran, i de allra flesta fall. Tänk även på att det kostar en del med flaskvatten, något som många köper dagligen!

Anlitar du en mäklare tar de ofta betalt 50% av en månadshyra, vilket är ett relativt vanligt tillvägagångssätt på Malta.

Fråga våra läsare! Efterlys i kommentarerna nedan! Trots allt läser ca 4 500 personer denna artikel varje månad!

Bestäm vad som är viktigt för dig innan du börjar leta! Vilket eller vilka områden vill du bo i? Hur många rum behöver du/ni? Vad kan du tänka dig att betala? Vill du ha möblerat (vanligast) eller ej?

Tänk på tid på dagen, årstiden och klimatet när du väljer lägenhet. Tänk på att en lägenhet som känns skön på vintern, kan bli extremt varm på sommaren och tvärt om. Isoleringen är inte av samma standard som i Sverige.

Finns AC? Hur är vattentrycket? Att ha en AC är en otrolig fördel, dock kan det komma att visa sig på elräkningen, men helt klart en värdefull investering oavsett. Ju högre upp i byggnaden du bor, desto större är sannolikheten för att vattentrycket i kranen (och i duschen) avtar, testa!

Leta efter mögel! Tyvärr relativt vanligt då luftfuktigheten och medeltemperaturen är hög. Är det inte mögel nu, så finns det alltid en möjlighet för mögel att börja växa. Fråga din hyresvärd hur de löser detta och skriv ner i kontraktet att hyresvärden ska lösa det vid ev. behov.

Se lägenheten innan! Ju bättre en lägenhet ser ut på bild, desto större chans att bli besviken eller lurad.

Var beredd att betala 2 månadshyror innan du flyttar in. Där den ena är en förskottshyra för den första månaden och den andra avser säkerhetsdeposition. Inget konstigt i sig, men se till att du litar på personen och att du har sett lägenheten innan!

Glöm inte pruta på hyran! Gör i alla fall ett försök, det är vanligt att man kan komma ner någon hundring i månaden.

Uppdatera din adress till Skatteverket i Sverige och lokala myndigheter.

Här hittar du bostäder på Malta:

Vill du ändå försöka att göra ditt bästa för att ha en lägenhet klar vid din ankomst, kan du alltid boka in dig den första tiden via AirBnB eller efterlysa lägenheter/tips eller slå dig ihop med en annan svensk som letar lägenhet på samma sätt som du genom att posta i olika facebookgrupper. En stor Facebookgrupp bland maltasvenskar är just ”maltasvenskar”.

Att bo på Malta – Skillnader mot Sverige.

Svenskar, och skandinaver, har en ganska unik boendekultur, jämfört med resten av världen. Inte minst södra Europa. Två viktiga skillnader är: 1) Delat boende är väldigt vanligt och 2) lägenheten är till för att sova i, livet levs utanför lägenheten.

Det är egentligen bara i Skandinavien där det är mer eller mindre standard att ha en egen lägenhet. I resten av Europa så är det extremt vanligt att flera vänner delar en större lägenhet. Det blir inte bara mer kostnadseffektivt, men även mycket roligare!

Boendestandarden är ofta något enklare än i Sverige. Såväl i själva lägenheten som inredningen. Då vädret ofta är mer gynnsamt utomhus än i Sverige så levs livet utanför lägenheten till en större grad än i Sverige. Detta leder till att man brukar lägenheten till att sova i, och minskar behovet av dyr inredning och hög boendekvalitet.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *